MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 Lif tingkat 10

Go down 
AuthorMessage
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 36
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Lif tingkat 10   Tue Nov 11, 2008 12:17 am

Aku merupakan seorang pekerja di satu bangunan di Kuala Lumpur. Sebagai seorang pengurus kewangn, kerja saya boleh dikatakan tidak tentu masa. Pada satu hari, saya ditugaskan untuk menyiapkan satu report yang perlu disiapkan segera. Aku bertungkus lumus untuk menyiapkan report tersebut dan sebaik sahaja report itu disiapkan, aku melihat jam sudahpun menunjukkan pukul 12 malam.

Aku melihat sekeliling... semua sudah gelap kecuali lampu mejaku yang masih menyala. Aku kemaskan barang-barang ku secepat yang boleh. Hatiku berasa kurang sedap pada malam itu. Aku bergegas menuju ke lif. Ofis aku terletak di tingkat 15. Aku menekan punat lif untuk turun.

Pintu lif terbuka. Lif tersebut kosong. Aku melangkah masuk ke dalam lif. Aku nak cepat-cepat balik ke rumah...Aku tekan butang G untuk turun ke ground floor. Tiba-tiba lif berhanti pada tingkat 10. Pintu lif terbuka. Seorang perempuan yang amat cantik barbaju kebaya tercegat di hadapan lif. Dia senyum padaku sambil melangkah masuk. Bau wangi semerbak menusuk hidungku. Aku mula seram sejuk. Sedikit pun aku tak menoleh kepada gadis yang berada di sebelahku itu.

Tiba-tiba lif terhenti dan lampu lif terpadam. Aku kaget. Bau busuk mula menusuk ke lubang hidungku. Terkumat kamit aku mebaca surah yang aku ingat... mata aku pejam... peluh dingin mula memercik di dahi... kalau boleh aku nak rempuh je pintu lif tu untuk keluar.... aku dah tobat tak nak guna lif lagi lepas ni.... aku rela panjat tangga....

Aku rasa lif mula bergerak... mata masih aku pejam... dan lif berhenti.... aku dengar pintu lif terbuka..."dah sampai kot.." hatiku berdetik. Aku buka mata... aku lihat perempuan tadi melangkah keluar lif. Sekali lagi dia senyum padaku...sambil berkata,"Maafkan saya, saya terkentut tadi..."

Aku melopong.... Cissss terkena aku.....
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.forumotion.com
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Wed Nov 12, 2008 11:02 pm

hamba nak tanya sikit...boleh ker....kalu tak boleh pun hamba akan tanya tuan hamba jugak..... Laughing Laughing ..apsal gambar tuan hamba tu mereng.....cameraman tak pro ker........ini yg seram nie...... Laughing Laughing cheers cheers drunken farao
Back to top Go down
View user profile
white_nuts
Ahli Baru
Ahli Baru


Number of posts : 7
Age : 36
Points : 0
Registration date : 2008-11-13

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Thu Nov 13, 2008 3:00 pm

uncle_crackerz14 wrote:
hamba nak tanya sikit...boleh ker....kalu tak boleh pun hamba akan tanya tuan hamba jugak..... Laughing Laughing ..apsal gambar tuan hamba tu mereng.....cameraman tak pro ker........ini yg seram nie...... Laughing Laughing cheers cheers drunken farao

ala...suka hati dia la nak begambo mcm mana.. nape uncle? interesting nak pakai gambo pulak ke? cuba la...up ckit... pirat pirat pirat Basketball Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile http://www.google.com
white_nuts
Ahli Baru
Ahli Baru


Number of posts : 7
Age : 36
Points : 0
Registration date : 2008-11-13

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Thu Nov 13, 2008 3:06 pm

admin, cerita tu seram sejuk i baca... kalau betul la lif-lif kat kuala lumpur tu berhantu.. rugila kerajaan malaysia bagi kesenangan.. ye la, dah hantu yang guna lif.. terpaksala orang naik tangga...dorang nak testing kot.. maklumla...bangunan tinggi....
Back to top Go down
View user profile http://www.google.com
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Thu Nov 13, 2008 5:47 pm

white_nuts wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
hamba nak tanya sikit...boleh ker....kalu tak boleh pun hamba akan tanya tuan hamba jugak..... Laughing Laughing ..apsal gambar tuan hamba tu mereng.....cameraman tak pro ker........ini yg seram nie...... Laughing Laughing cheers cheers drunken farao

ala...suka hati dia la nak begambo mcm mana.. nape uncle? interesting nak pakai gambo pulak ke? cuba la...up ckit... pirat pirat pirat Basketball Basketball Basketball
betul jugak tuuu lol!
Back to top Go down
View user profile
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Thu Nov 13, 2008 5:50 pm

white_nuts wrote:
admin, cerita tu seram sejuk i baca... kalau betul la lif-lif kat kuala lumpur tu berhantu.. rugila kerajaan malaysia bagi kesenangan.. ye la, dah hantu yang guna lif.. terpaksala orang naik tangga...dorang nak testing kot.. maklumla...bangunan tinggi....
Laughing Laughing jgn kan lif ada hantu.....kat sebelah tuan hamba skrg nie pun ada hantu tuu......tuan hamba jak tuu yg tak sedar..... pirat Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
rieyzana
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 91
Age : 45
Location : Malaysia
Points : 2
Registration date : 2008-11-13

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Fri Nov 14, 2008 12:09 am

Admin wrote:
Aku merupakan seorang pekerja di satu bangunan di Kuala Lumpur. Sebagai seorang pengurus kewangn, kerja saya boleh dikatakan tidak tentu masa. Pada satu hari, saya ditugaskan untuk menyiapkan satu report yang perlu disiapkan segera. Aku bertungkus lumus untuk menyiapkan report tersebut dan sebaik sahaja report itu disiapkan, aku melihat jam sudahpun menunjukkan pukul 12 malam.

Aku melihat sekeliling... semua sudah gelap kecuali lampu mejaku yang masih menyala. Aku kemaskan barang-barang ku secepat yang boleh. Hatiku berasa kurang sedap pada malam itu. Aku bergegas menuju ke lif. Ofis aku terletak di tingkat 15. Aku menekan punat lif untuk turun.

Pintu lif terbuka. Lif tersebut kosong. Aku melangkah masuk ke dalam lif. Aku nak cepat-cepat balik ke rumah...Aku tekan butang G untuk turun ke ground floor. Tiba-tiba lif berhanti pada tingkat 10. Pintu lif terbuka. Seorang perempuan yang amat cantik barbaju kebaya tercegat di hadapan lif. Dia senyum padaku sambil melangkah masuk. Bau wangi semerbak menusuk hidungku. Aku mula seram sejuk. Sedikit pun aku tak menoleh kepada gadis yang berada di sebelahku itu.

Tiba-tiba lif terhenti dan lampu lif terpadam. Aku kaget. Bau busuk mula menusuk ke lubang hidungku. Terkumat kamit aku mebaca surah yang aku ingat... mata aku pejam... peluh dingin mula memercik di dahi... kalau boleh aku nak rempuh je pintu lif tu untuk keluar.... aku dah tobat tak nak guna lif lagi lepas ni.... aku rela panjat tangga....

Aku rasa lif mula bergerak... mata masih aku pejam... dan lif berhenti.... aku dengar pintu lif terbuka..."dah sampai kot.." hatiku berdetik. Aku buka mata... aku lihat perempuan tadi melangkah keluar lif. Sekali lagi dia senyum padaku...sambil berkata,"Maafkan saya, saya terkentut tadi..."

Aku melopong.... Cissss terkena aku.....

ala... wat lawak laa cik admin kt nie... mula2 dh suspens.... tang ujung laa pulak.... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://rieyzana.blogspot.com/
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Fri Nov 14, 2008 12:12 am

rieyzana wrote:
Admin wrote:
Aku merupakan seorang pekerja di satu bangunan di Kuala Lumpur. Sebagai seorang pengurus kewangn, kerja saya boleh dikatakan tidak tentu masa. Pada satu hari, saya ditugaskan untuk menyiapkan satu report yang perlu disiapkan segera. Aku bertungkus lumus untuk menyiapkan report tersebut dan sebaik sahaja report itu disiapkan, aku melihat jam sudahpun menunjukkan pukul 12 malam.

Aku melihat sekeliling... semua sudah gelap kecuali lampu mejaku yang masih menyala. Aku kemaskan barang-barang ku secepat yang boleh. Hatiku berasa kurang sedap pada malam itu. Aku bergegas menuju ke lif. Ofis aku terletak di tingkat 15. Aku menekan punat lif untuk turun.

Pintu lif terbuka. Lif tersebut kosong. Aku melangkah masuk ke dalam lif. Aku nak cepat-cepat balik ke rumah...Aku tekan butang G untuk turun ke ground floor. Tiba-tiba lif berhanti pada tingkat 10. Pintu lif terbuka. Seorang perempuan yang amat cantik barbaju kebaya tercegat di hadapan lif. Dia senyum padaku sambil melangkah masuk. Bau wangi semerbak menusuk hidungku. Aku mula seram sejuk. Sedikit pun aku tak menoleh kepada gadis yang berada di sebelahku itu.

Tiba-tiba lif terhenti dan lampu lif terpadam. Aku kaget. Bau busuk mula menusuk ke lubang hidungku. Terkumat kamit aku mebaca surah yang aku ingat... mata aku pejam... peluh dingin mula memercik di dahi... kalau boleh aku nak rempuh je pintu lif tu untuk keluar.... aku dah tobat tak nak guna lif lagi lepas ni.... aku rela panjat tangga....

Aku rasa lif mula bergerak... mata masih aku pejam... dan lif berhenti.... aku dengar pintu lif terbuka..."dah sampai kot.." hatiku berdetik. Aku buka mata... aku lihat perempuan tadi melangkah keluar lif. Sekali lagi dia senyum padaku...sambil berkata,"Maafkan saya, saya terkentut tadi..."

Aku melopong.... Cissss terkena aku.....

ala... wat lawak laa cik admin kt nie... mula2 dh suspens.... tang ujung laa pulak.... Rolling Eyes
itu yg seram ngan dia tuu... Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
rieyzana
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 91
Age : 45
Location : Malaysia
Points : 2
Registration date : 2008-11-13

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Fri Nov 14, 2008 12:19 am

tu laa... mula2 tu cam real jer.... Cool
Back to top Go down
View user profile http://rieyzana.blogspot.com/
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Fri Nov 14, 2008 10:44 am

Assalamualaikum.....

Cerita ni...hamba dapat dari seorg kawan org sabah....begini ceritanya...

di sabah ada sebuah pulau kat utara sabah..pulau tu diberi nama Pulau Bangi....kat pulau tuu ada berbagai bagai kaum tinggal kat sana....termasuk la kaum yg datang drpd philipine...ada satu kaum ni...kaum "KAGAYAN"ni kalau ada org meninggal dunia...kat kpg diorg...diorg akan berjaga kat atas kubur si mati...so, kat kpg tuu ada lah seorg nenek yg telah m.dunia....menurut keluarga beliau nenek nie pada hayat....tak pernah sembahyang...lagi pun ada memelihara saka...bila ajal nye tiba.....keluarga dio pun kebumikan dia di sebuah pulau...sebelah malam...diorg pun sekeluarga daripada sebelah suami beliau pergi berjaga jaga kat atas kubur beliau....dlm rombongan tu ada seorg budak berumur 11 thn...cucu kepada simati....waktu berjaga jaga tu...diorg buatlah macam2 activity....sisuami & si cucu...duduk berhampiran ngan kubur simati...bila masuk tengah malam...tak semena mena....diorg pun tertido akibat kepenatan.....hanya sicucu jak yg masih sedar....sedang asyik2 dia bermain2 kat sebelah kubur tuu..dia ternampak segumpulan asap tebal keluar drpd batu nisan kubur tu...dia pun hairan lah....tetiba dia nampak susuk tubuh nenek dia keluar dlm keadaan bogel....sambil cepat2 dia menarik keluar kain kapan dia....budak tu panggil ler..."nenek2...tapi susuk tubuh itu tak hiraukan...kemudian susuk tubuh itu mundar mandir kat kubur tu..macam seolah olah..mau jalan tak mau jalan..sebanyak 3 kali...lepas tuu dia terus jalan entah kemana....budak tu kejut kan la datuk dia yg sedang tido kat sebelah kubur itu...bila atuk dia terjaga...budak itu pun menceritakan apa yg dia nampak....terkejut lah org tua tu lalu menarik menarik cucunye berlari naik keatas bot dan terus balik....apabila pagi...atuknya menceritakan apa yg cucu dia nampak kat keluarga sebelah simati.....diorg pun terus marah..hampir dibunuh suami simati....oleh kerana rasa tak puas hati tu ada...mereka pun sepakat sebulat suara utk menggali kubur tuu balik....bila diorg korek balik...ternyata mayat itu masih ada tetapi kedudukan nye tak seperti sebelum nye.....lebih meyakinkan mereka ialah kain kapan itu terdapat rumput2 sundal yg melekat kat kain tu.....Sekian.....
Back to top Go down
View user profile
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Sat Nov 15, 2008 2:54 am

mayday....mayday......arghhhhhhhhh......kapal kami diserang musuh...arghhh...tanpa kami duga.......sebiji bata jatuh & memecahkan kapal kami.....akhirnya kapal kami pun karam di lautan yg dlm......dlm keadaan separuh sedar.....kami hanya melihat pusaran air laut sedang menyedut kami kedalam....dan lebih dalam lagi.....seolah olah kami telah berada di dunia yg baru.....hanya yg bermain difikiran kami pada masa itu.......kami panik....sehingga kelihatan satu cahaya putih.....yg amat menyinar....sehingga terlalu sakit mata kami dibuatnya.....tetiba kelihatan satu susuk tubuh yg tak dapat kami kenali disebabkan cahaya yg menyilau itu.........terukir sedikit senyuman dibibir kami masing2....kami menyangkakan tuanku Gandalf yg datang......rupa2 nyer....saruman ahli sihir yg jahat tu yg datang.....pastu apa lagi...kami menjadi santapan yg enak dibuat oleh tentera2 saruman itu tadi........inilah kisah seram yg pandek drpd cerita Lord of The Rings versi melayuboleh....
Back to top Go down
View user profile
r2nee
Ahli Baru
Ahli Baru


Number of posts : 15
Age : 36
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Mon Nov 17, 2008 6:27 pm

uncle_crackerz14 wrote:
mayday....mayday......arghhhhhhhhh......kapal kami diserang musuh...arghhh...tanpa kami duga.......sebiji bata jatuh & memecahkan kapal kami.....akhirnya kapal kami pun karam di lautan yg dlm......dlm keadaan separuh sedar.....kami hanya melihat pusaran air laut sedang menyedut kami kedalam....dan lebih dalam lagi.....seolah olah kami telah berada di dunia yg baru.....hanya yg bermain difikiran kami pada masa itu.......kami panik....sehingga kelihatan satu cahaya putih.....yg amat menyinar....sehingga terlalu sakit mata kami dibuatnya.....tetiba kelihatan satu susuk tubuh yg tak dapat kami kenali disebabkan cahaya yg menyilau itu.........terukir sedikit senyuman dibibir kami masing2....kami menyangkakan tuanku Gandalf yg datang......rupa2 nyer....saruman ahli sihir yg jahat tu yg datang.....pastu apa lagi...kami menjadi santapan yg enak dibuat oleh tentera2 saruman itu tadi........inilah kisah seram yg pandek drpd cerita Lord of The Rings versi melayuboleh....
tak seram pun........nama uncle lagi menyeramkan....mana mana pun boleh jumpa.... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.forumotion.com/profile.forum
rieyzana
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 91
Age : 45
Location : Malaysia
Points : 2
Registration date : 2008-11-13

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Mon Nov 17, 2008 10:29 pm

kisah yg zana nak bgtau nie mmg benar2 terjadi pada diri zana, hubby n adik ipar zana. waktu tu zana masih tinggal di rumah panjang (bkn rumah panjang kat sarawak tu tau).... waktu tu kami sedang bermain jerami (saja suka2)... tepat jam 12 t/mlm adik ipar zana ckp laa yg dia nak balik rumah ayah (selang beberapa rumah jer)... yg hubby zana lak dok pujuk adik ipar zana suruh abiskan 1 round lagi main jerami tu.... dlm pada pujuk memujuk tu tetiba jer kami terdengar suara mengilai.....kami pn berpandangan laa satu sama lain... akhirnya hubby zana bersuara tanya dengar x apa yg dia dengar... adik ipar zana angguk... yg zana lak nak sedapkan hati cakap laa x der apa2 tu.. bunyi lagu jer... hubby zana ckp apa lak lagu krisdayanti ada bunyi mengilai pulak.... lepas tu dia tanya lagi... bunyi apa laa agaknya malam2 buta cam nie.... lps hubby cakap cam tu kami tu cepat2 laa abiskan permainan jerami tu.. tutup lampu.... masing2 ambik bantal... adik ipar zana yg pada mulanya nak balik rumah ayah terus x jadi balik... tido kat rumah zana.... rupa2nya bkn kami ber3 jer yg dengar....keesokkannya kami mendapat tahu ada beberapa org jiran pn dengar juga.... itu laa 1st time zana dengar bunyi mengilai.... abang zana pernah ckp dekat zana (semasa tu abg zana dok dgn zana sbb waktu tu dia bujang lagi), kat kawasan situ ada "benda" tu sbb x jauh dari rumah panjang tu mmg ada pokok kekabu... dia tanya nak aku tunjukkan kat sini ke.... zana ckp x payah laa.... bkn takut... tp x berani jer... Wink
Back to top Go down
View user profile http://rieyzana.blogspot.com/
~.:B@!y!n@h:.~
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 936
Age : 25
Location : Dekat Depan Komputer, Dalam Bangunan, Dalam Bandar Bintulu, Di Sarawak, Di Malaysia & Di Planet Bumi
Points : 1459
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Wed Nov 19, 2008 6:39 pm

menarik juga baca cerita ni... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://puteribaiyinah.spaces.live.com/
rieyzana
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 91
Age : 45
Location : Malaysia
Points : 2
Registration date : 2008-11-13

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Wed Nov 19, 2008 7:40 pm

~.:B@IyIn@h:.~ wrote:
menarik juga baca cerita ni... Very Happy

baiyinah, yg membaca/mendengar memang rasa menarik... tapi yang mengalaminya pula rasa yang berlainan.... Wink
Back to top Go down
View user profile http://rieyzana.blogspot.com/
Babunlaut
Forumer
Forumer
avatar

Number of posts : 46
Age : 28
Points : 0
Registration date : 2008-12-09

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Lif tingkat 10   Tue Dec 09, 2008 7:20 pm

satu persoalan.... pokok kekabu berhantu ker? sebab depan rumah nenek saya ade satu... mmg tggi la... byk gak kekabu dia, siap leh jual lagik... muehehehe...
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/babunlaut
Sponsored content




PostSubject: Re: Lif tingkat 10   

Back to top Go down
 
Lif tingkat 10
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Dunia Ilmu :: Karya Melayu Boleh :: Cerita Misteri-
Jump to: